Ana içeriğe atla

KAVRAM KARİKATÜRLERİ

KAVRAM KARİKATÜRLERİ
a.      Kavram Karikatürü nedir?
“Kavram karikatürü” terimi, spesifik bir bilimsel kavramla ilgili görüşlerin karikatür biçiminde sunulması anlamına gelir. Kavram karikatürleri, her bir karikatür karakterinin günlük yaşamdaki bir olaya ilişkin farklı bakış açılarını savunduğu ilgi çekici ve şaşırtıcı karikatür biçimindeki çizimlerdir (Keogh & Naylor, 1999a; Martinez, 2004).
b.     Kavram Karikatürü ile Normal Karikatür Arasındaki Farklar
Kavram karikatürleri yapısal açıdan bilinen karikatürlerden farklı bir formatta olup içerisinde mizahi ve abartılı unsurları barındırmamasına karşın olay ve karakterlerin çizgiler ile anlatılıyor olması onlara karikatür özelliği yüklemektedir. Genellikle üç ya da daha fazla karakterin günlük bir olay hakkında karşılıklı soruları ya da fikirleri konuşma balonları biçiminde sunulmaktadır. Karikatürlere konu olan günlük olaylar fizik konularının uyarlamaları biçimindedir. Karakterlerin fikirleri eşit statüde ortaya konmakta olup günlük olaya ilişkin birbirinden farklı bakış açıları, kabul edilebilir ve akla yatkın düşünceler olarak ileri sürülmektedir. Düşünceler genellikle bireylerin fiziksel olgu, ilke ya da durumlar hakkındaki var olan yanılgılarını ve hatalı bakış açılarını da kapsamaktadır (Uğurel & Morali, 2005)

 Kavram karikatürleri normal karikatürlere göre farklı özellikler göstermektedir. Karikatürler bireyleri güldürmek amacıyla kullanılırken, kavram karikatürleri öğrencileri eğlendirerek bilgilerini sorgulatmak amacıyla kullanılmaktadır (Keogh & Naylor, 1999b). Kavram karikatürleri; duruma yeni bir yolla bakma şansı tanırken, bir yandan da daha ileri fikirlerin geliştirilmesi için bir uyarı niteliği taşımaktadır. Mizahi şekilde hazırlanmazlar; ancak ilgi çekmek, tartışma ve bilimsel düşünmeyi uyarmak amacı ile hazırlanmışlardır. Muhakkak bir doğru cevap içermek zorunda değildirler. Bu yolla her yaştaki öğrenci bilimsel problemlerin sadece tek bir cevabı olmayabileceğinin farkına varacaklardır (Kılınç, 2008).

 Keywords: #egitim #education #egitimdeteknoloji #diksiyonegitimi #egt #desing #blog #egitim #teknoloji

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PSİKOMOTOR ALAN BASAMAKLARI

PSİKOMOTOR ALAN BASAMAKLARI PREZİ SUNUM PROGRAMI Algılama: Hedef: Prezi sunum programını tanıyabilme, diğer haritalardan ayırt edebilme. Davranış : Prezi sunum programını tanır, diğer sunum programlarından ayırt eder. Kurulma Hedef : Prezi sunum programını kullanmaya hazır halde olabilme Davranış : Prezi sunum programını kullanmaya hazır halde olur. Kılavuzlama Hedef: Prezi sunum programını eğitim eşliğinde kullanabilme Davranış: Prezi sunum programını eğitim eşliğinde kullanır. Beceriye Dönüştürme Hedef: Prezi sunum programını tek başına uygun nitelikte kullanabilme Davranış: Prezi sunum programını tek başına uygun nitelikte kullanır. Duruma Uydurma Hedef: Prezi sunum programını Powerpoint programı eşliğinde kullanabilme Davranış: Prezi sunum programını Powerpoint programı eşliğinde kullanır. Yaratma Hedef :  Yeni bir sunum program geliştirme Davranış: Yeni bir sunum programı geliştirir.  Keywords: #egitim #education #egitim...

ÖĞRENME KURAMLARI

Eğitimde Materyal Tasarımı ve Kullanımı ÖĞRENME KURAMLARI Öğrenme Nasıl Gerçekleşir? T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ Seda KOCAMAN – 3271140047 – BÖTE-2 5.11.2016 A.      DAVRANIŞÇI KURAM Davranışçı kuramcılara göre ; öğrenmede dışsal süreçler önemlidir ve öğrenme tamamen çevresel koşullar tarafından gerçekleşir. Yalnızca gözlenebilen davranışlar öğrenme olarak kabul edilebilir. Buradan yola çıkarak organizmanın kapalı bir kutu olduğunu ve içinde olup bitenlerin görülemeyeceğini savunurlar. 1-      KLASİK KOŞULLANMA Pavlov’un, köpeklerin mide ve tükürük salgılarını çalışırken köpeğin henüz eti görmeden deneyi yapan kişinin ayak seslerini duyduğunda salya salgılaması, dikkatini çekmiştir. Pavlov deneyini laboratuar koşullarında yapmıştır. Köpeğin tükürük bezi kanalına ameliyatla bir tüp bağlamış ve ses geçirmez bir...